Feb 24, 2012

Tanam Vanilli



001. MENANAM VANILA ( vanilli )

Vanila adalah sejenis tanaman rempah yang boleh mendatangkan pendapatan yang lumayan. Penanaman vanila tidak memerlukan kawasan yang terlalu luas tetapi ia memerlukan keadaan yang sesuai serta penjagaan yang rapi. Vanila sangat sensitif kepada keadaan persekitaran maka dengan itu pengetahuan teknikal yang baik adalah amat diperlukan.
Vanila mula ditanam di Pulau Jawa kemudian di Bali, Lampung, Acheh dan Sumatera. Barat dari digelar 'emas hijau' kerana harga pasaran yang tinggi. Vanila dari Pulau Jawa terkenal kerana kualitinya yang mengandungi vanilin yang tinggi dan dikenali sebagai Java Vanilla Bean.
Vanila dari variati Vanilla Planifolio Andrews telah dikenal pasti sesuai ditanam di Sabah. Penggunaan vanila adalah meluas dalam industri makanan, perubatan, kosmetik, wangian, tayar, cat dan sebagainya. Dianggarkan bahawa penggunaan vanila asli di dunia hanyalah 3% sahaja manakala 97% lagi adalah vanila sintatik. Dengan kesedaran terhadap penggunaan barangan asli, permintaan vanila asli semakin meningkat.
Penanaman :
Tanaman vanila memerlukan lindungan cahaya antara 30-50%. Jadi persekitaran di kebun kelapa dewasa sesuai untuknya. Jarak tanaman yang disyorkan untuk vanila sebagai tanaman selingan di kebun kelapa ialah 1.5 m di antara baris dan 1.0 - 1.5 m di antara pokok dalam baris. Dengan jarak ini kepadatan tanaman ialah 3,300 - 5,000 pokok /hektar.
Bagi memulakan tanaman vanila, tapak perlu dibersihkan daripada pelbagai pokok-pokok besar yang tidak sesuai. Penanaman mula dimulakan dengan membina batas selebar 60 cm x tinggi 30 cm. Pada bahagian batas akan disediakan lubang untuk penanaman pokok tumpang atau pelindung. Biasanya pokok baja (glyceridia) ditanam kerana ketinggian 4-5 kaki sesuai sebagai pokok tumpang atau pelindung sebelum tanaman vanila ditanam.
Lubang penanaman vanila adalah diposisi sebelah timur dengan keluasan dan kedalaman bersesuaian dengan saiz anak pokok. Jarak antara lubang untuk tanaman vanila dan pokok tumpang adalah 10-15 cm.
Anak Benih :
Benih daripada keratan sepanjang 1.5 m digunakan. Bahagian tiga ruas yang terbawah dibuang daunnya dan dicucukkan ke dalam lubang tanaman. Bahagian keratan yang berada di atas permukaan tanah diikat pada pokok tumpang supaya dapat melekat dan memanjat. Setelah pokok mencapai ketinggian 5 kaki, ia akan digayut juntai ke bawah, ke atas dan ke bawah. Pencantasan boleh dilakukan untuk mendapatkan cabang-cabang baru bagi menghasilkan buah yang lebat.
Pokok vanila biasanya akan berbunga setelah berusia 2 tahun dan tidak berbuah jika tidak didebungakan. Bunga vanila mula berkembang setelah 12 malam dan layu pada 12 tengahari. Kerja-kerja pendebungaan akan dijalankan waktu pagi hingga tengahari. Pucuk vanila dicantas sepanjang 15 cm bagi menggalakkan pengeluaran buah lebih baik dan mengambil masa 8-9 bulan untuk matang dan sedia untuk dipetik. Setiap tandan mengandungi antara 15-20 biji buah tetapi buah yang kurang baik akan dibuang dan 10-16 biji dibiarkan setandan. Biasanya vanila mengeluarkan hasil setahun sekali.
Penyelenggaraan tanaman :
Bagi menjamin hasil yang baik, pokok vanila perlu diselenggara dengan betul. Ketinggian yang disyorkan tidak melebihi 2 m. Aras lindungan hendaklah dikekalkan antara 30-50 % dengan mencantas pokok penaung sekiranya terlalu gelap. Pokok vanila perlu dipangkas untuk merangsang pertumbuhan cabang supaya dapat menghasilkan buah yang lebat dan bermutu tinggi. Selain baja asas semasa menanam, baja NPK (15:15:15) boleh diberikan pada kadar 1 kg sepokok iaitu setiap 4 bulan. Bagi tanaman yang belum mengeluarkan hasil, baja daun perlu disembur pada kadar 0.5 kg/ha dua minggu sekali. Pemberian baja daun ini hendaklah dikurangkan apabila tanaman sudah mengeluarkan hasil.
Setiap pokok berupaya menghasilkan sehingga 6 kg buah vanila mengikut benih dan kaedah pengurusan. Buah dipetik berperingkat-peringkat mengikut kematangan dan buah cukup matang berwarna hijau pudar dan kuning dihujung. Buah perlu dipetik sebelum hujungnya pecah bagi mendapat gred terbaik dan buah vanila tidak matang tidak mempunyai nilai kerana kandungan vanilinnya rendah. Buah vanila yang cukup matang akan dipetik dan diasingkan mengikut gred yang telah ditetapkan. Buah ini akan disusun selari dalam bekas kotak sederhana besar dan dihantar ke pusat pengumpulan.
Tanaman vanila dijangka dapat menjana pendapatan lumayan kerana boleh ditanam dalam kepadatan tinggi iatu satu ekar dengan 1,600-2,000 batang pokok. Pokok vanila juga boleh dijadikan tanaman sampingan sekiranya diusahakan di kebun atau ladang tanpa menjejaskan tanaman yang sedia ada. Projek penanaman vanila hanya memakan masa 1 - 12 tahun kerana selepas tempoh berkenaan pokok vanila tidak produktif dan petani perlu menjalankan penanaman semula.

002. Tumpang Sari Vanili 

Radar Lampung.Laporan Andi Gunawan,Tanggal 02 Juni 2007. KEBERADAAN Pusat penyuluhan dan pengembangan kopi (P3K) milik Asosiasi Eksportir Kopi Indonesia (AEKI) Lampung di Pemangkubawang, Pekon Hanakau, Kecamatan Sukau, Lampung Barat (Lambar), memberikan arti penting bagi pemkab dan petani setempat. Pasalnya, lokasi seluas 10 haktare dan yang telah digarap mencapai 6 ha tersebut merupakan tempat menimba ilmu bagi petani, utamanya petani kopi. Yang menarik, tenaga ahli P3K juga mengajari petani kopi bercocok tanam-tanaman lain sebagai tumpang sari yang produktif. Seperti lamtoro. Pemilihan lamtoro sebagai pohon pelindung dengan beberapa alasan. Antara lain, karena daunnya yang kecil-kecil memungkinkan sinar matahari tembus ke tanaman pokok kopi. Maski begitu, petugas dalam jangka waktu tertentu, biasanya 3 bulan sekali memangkasnya. Pemangkasan ini juga bermaksud sebagai batasan lanjaran tanaman tumpang sari lain, seperti lada atau merica dan vanili. Sejauh ini, tanaman tumpang sari yang dibudidayakan adalah lada dan vanili. Majajer P3K AEKI Hanakau Ir. Gatut Suprijadi menjelaskan, ada perbedaan antara jenis kopi arabika dan robusta. Di mana dalam sekali panen kopi arabika menghasilkan 1,5-2 kilogram (kg) per pohon pada usia 4 tahun. Sementara, robusta pada periode yang sama mencapai 2-2,5 kg per pohon. Perbedaan lainnya, jenis kopi robusta dengan jarak tanam 2,5 x 2,5 meter, produksi perdana pada usia 2 tahun menggunakan bibit stek, sementara arabika yang ditanam dengan jarak bisa 1,5 x 2,5 dalam usia 2,5 tahun buah pertama karena menggunakan biji. Lamtoro sebagai pohon pelindung ditanam dengan jarak 5 x 5 meter.
Di bawah lamtoro dan tanaman kopi, ditanami dengan tanaman arakhis, jenis tanaman yang merambat seperti kacang ini, ternyata mampu mengembalikan kesuburan tanah sekaligus membentuk unsur hara baru. Tanaman arakhis yang dipangkas (dimurnikan) sekali sebulan ini dimakan oleh ternak, seperti kambing. Ternak di sini sengaja diliarkan dengan maksud agar memakan arakhis ini dan berharap membuang kotorannya di tanaman itu kembali, dengan demikian secara tidak langsung terjadi siklus matarantai yang saling menguntungkan. P3K AEKI Hanakau sekaligus sebagai kebun percontohan. Sebab, cara bercocok tanam kopi dan tanaman tumpang sari lainnya yang ideal bisa disaksikan di sini. Selain tanaman tumpang sari dan pohon pelindung, di sini juga terdapat pembudidayaan lebah madu. Sanusi, petugas yang membidangi hal ini mengatakan, saat ini terdapat 50 kotak media pembudidayaan lebah madu ini. Kotak berukuran 42 x 36 diberi kisi-kisi di dalamnya diberi atap itu, dibuat seolah menancap di tanah. Pada bagian pangkalnya sengaja dibuatkan media penampungan air. Ini dimaksudkan agar lebah yang mulai hinggap dan membentuk koloni-koloni membuat sarang madunya tidak terganggu oleh insek lainnya, seperti coro, semut, kecoa, kupu-kupu, cecak, bahkan ular. Tinggi tiangnya sekitar 75-100 senti meter. Biasanya, ketika kotak-kotak ini telah terisi lebah, 3 bulan kemudian bisa dipanen perdana. Rata-rata per kotak biasanya menghasilkan 1.500 mili liter (ml) madu alami. ’’Dengan demikian, bertani kopi dengan tumpang sari lada, vanili, dan juga lebah madu, untungnya berlipat,’’ kata Sanusi. (*)




1 comment:

  1. Petani Vanili silahkan kontak saya 085244813918 (Izaak).. Terima kasih

    ReplyDelete